Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2010 17:26 - Термопомпа - принцип на действие
Автор: klimatizacia Категория: Бизнес   
Прочетен: 7608 Коментари: 0 Гласове:
0



В един затворен кръг хладилият агент последоватено се изпарява, сгъстява и втечнява. Покачващото се налягане от този кръговрат води до затопляне на хладилната течност. По този начин се получава висока температура, която чрез отоплителната система (подова, радиатори, конвектори и др.) е достатъчна за отопление.

 

image

Икономическият ефект на една термопомпа зависи от температурната разлика, източник на топлина –необходима подаваща температура на отоплителния кръг, която по възможност трябва да бъде най ниска. За това и най подходящата отоплителна система за термопомпа е подово или стенно отопление за което е неоходимо само 35°C подаваща температура, докато при радиаторно или ковекторно 65°C

Видове термопомпи

 1. "Въздушна" - извлича топлинна енергия от околния въздух

1.1.  "въздух-въздух". Състои се от две вентилаторни секции - за външен въздух и за вътрешен въздух. Принципът на работа е следният: извлича енергия от външния въздух, като я отдава в концентриран вид на вътрешния. Известни са под наименованието "климатик". Има два варианта - в един корпус който се вгражда във външна стена или "сплит", който се състои от две тела за монтаж от двете страни на стената. Недостатък е ниската ефективност (в сравнение с "водните" термопомпи) в режим "отопление" под 0 градуса на външния въздух,  и в режим "охлаждане" над 25 градуса на външния въздух.

 

 1.2.  "въздух-вода". Състои се от една вентилаторна секция (за външен въздух) и воден топлообменник за свързване с вътрешна тръбна инсталация "парно". Принципа на работа е следният: извлича енергия от външния въздух, като я отдава в концентриран вид на водата движеща се във вътрешната инсталация. Известни са под наименованието "чилър с водна секция". Вътрешните тела могат да бъдат както радиатори, така и конвектори. Разликата е че конвекторите могат да се ползват и за охлаждане през лятото. Имат същият недостатък като термопомпите "въздух-въздух".

 

2. "Водна" - извлича топлинна енергия от земята

2.1.  "вода-въздух". Състои се от две секции - воден топлообменник, през който преминава вода (или флуид) с температурата на земята и вентилаторна секция за вътрешен въздух. Принципа на работа е следният: извлича енергия от земята чрез топлообменика, като я отдава в концентриран вид на вътрешния въздух. Монтира се вътре в сградата, като чред въздуховоди се разпределя вътрешния въздух. За този модел е необходим сондаж (кладенец) или тръбна мрежа вкопана в земята. Недостатък е че в градска зона е ограничено мястото за сондаж или кладенец, а за вкопаване на тръбна мрежа е необходимо празно място над 500 кв.м. Основен недостатък е, че при движението (рециркулацията) на въздухът в сградата през всички помещения, той се смесва.

 

 2.2.  "вода-вода". Състои се от един корпус с вградени два водни топлообменника. Един през който преминава вода (или флуид) с температурата на земята и един за свързване с вътрешна тръбна инсталация "парно". Монтира се вътре в сградата. Принципа на работа е следният: извлича енергия от земята, като я отдава в концентриран вид на водата движеща се във вътрешната тръбна инсталация "парно". Вътрешните тела могат да бъдат както радиатори или лири, така и конвектори. Разликата е че конвекторите могат да се ползват и за охлаждане през лятото. За този модел също е необходим сондаж (кладенец) или тръбна мрежа вкопана в земята. Има същият недостатък относно градската зона, но ако това е преодолимо - няма по-добро техническо решение за потребителя. Преимущество е че през лятото охлаждането на помещенията може да става директно с температурата на подпочвената вода без разход на електроенергия за термопомпата.

Принципно термопомпата е хладилник, същата техника с обратен принцип на работа. Хладилникът изтегля топлина от продуктите, а термопомпата- топлина от среда с ниско температурно ниво и я увеличава до по-високо температурно ниво, достатъчно за употреба

image

 

Същата съвършена и надеждна техника, но с обратна употреба. Поради нейната съвършеност и надеждност този принцип функционира ден и нощ, лято и зима

image

Термопомпата изолзва 75% безплатна слънчева енергия от природна и само 25% ток като задвижваща енергия

image




Тагове:   действие,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: klimatizacia
Категория: Бизнес
Прочетен: 183261
Постинги: 18
Коментари: 75
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930