Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2010 16:02 - Мултисплит системите
Автор: klimatizacia Категория: Бизнес   
Прочетен: 3112 Коментари: 1 Гласове:
0



   
 

Климатици тип мултисплит са особено подходящи за места с ограничения в раполагането на външни климатични тела. Където фасадата на сградата не бива да се нарушава драстично, където архитектурата не позволява достъп, когато се налага климатизация на доста отдалечена стая ( до 25 м). В зависимост от помещенията имаме богат избор на типове вътрешни климатични тела: за високостенен монтаж, таванно подови, касетъчни, дизайнерски и други, както разбира се и различни мощности: от 2 кВт до 6 кВт. Най-големите външни тела могат да поддържат до пет вътрешни тела. Агрегатите използват инверторен компресор самостоятелно или в комбинация с добавен с постоянна мощност (MPS - Multi Power System) за да може да се постигне максимална енергийна ефективност.

Противно на очакванията конфигурацията едно външно и няколко вътрешни тела не е по-евтина от съответния брой независими сплит системи. Освен това само по-елитните производители предлагат мултисплит климатици, което стеснява избора до маркови , скъпи модели. Инсталацията на такива климатични системи е по-сложна и по-трудоемка, налага ползването на по-дълги тръбни пътища и отвеждането на конденза в повечето случаи се изпълнява в независима дренажна система.

Някой специалисти които се занимават с продажба и монтаж на климатици са против мулти сплит машините. Били по-капризни и по-често се повреждали, при това са по-скъпи от отделни машини за всяко помещение. Това обаче не е съвсем точно, или се отнася за случай, когато искаме да инсталираме климатици на най-ниската възможна цена. Икономическия ефект и икономии на електроенергия се получават от оптималното разпределение на климатична мощност ( до 30% ) и от факта че имаме високо технологични инверторни агрегати с висок коефицент на ползно действие, позволяващи вътрешните тела да работят с по-голяма мощност от номиналната си. Сериозно се замисляме за мулти сплит и ако мястото за външни тела е силно ограничено и няма възможност за монтаж на няколко, а само на едно, по-голямо.

Предимства на климатиците с едно външно и няколко вътрешни тела:
- Климатицазия при ограничени възможности за монтаж на повече външни агрегати;
- Не натоварват фасадата на сградата, възможност за инсталация в подходящи ниши тераси или на покрива на сградата;
- Предлага се конфигурация с по-маломощно външно тяло от сумата на вътрешните тела;
- Гъвкавост на избора на тип и мощност вътрешни тела;
- Икономия от оптимално разпределение на климатичната мощност
- Елегантно решение за климатизация в някой специфични случаи ( Виж примерите по надолу )

Недостатъци на мултисплит системите:
- Само маркови, скъпи модели се предлагат в мултисплит вариант;Има вариант и с бюджетни климатизатори, но само инверторни модели, което пак ги прави доста по-скъпи.
- Изисква се по-вече опит за  правилно разполагане на точна конфигурация;
- По трудоемък и по-скъп монтаж, понякога изискващ доста по-дълги тръбни трасета;
- Външния агрегат е голям и тежък, понякога се налага специално укрепване;
- При отказ на елемент от външното тяло губим цялата система;
- Налага се монтажа на по-сложна дренажна система.

Кога е добре да се използват климатици мулти-сплит?

Първи случай: Апартамент с хол + трапезария и кухненски бокс – 35 до 40 кв.м и две спални по 10 – 12 кв.м. Типичен случай в новите кооперации. Конфигурация:
Агрегат 5.5 кВт климатична мощност и три вътрешни тела 4.5 кВт + 2 кВт + 2 кВт .
Идеята е че ще използваме в къщи „климатиците” само в двете спални едновременно , нощем и само в хола денем.

Втори случай: Апартамент на последен етаж (мезонет): Две или повече спални, със скосени външни стени,при липса на тераса или на стена за закрепване на външни климатични тела. Монтаж на вътрешните климатични тела на вътрешни стени, пробиване на вертикален отвор и монтаж на външното климатично тяло на покрива.




Тагове:   мултисплит,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Интересный форум для женщин
24.10.2012 16:05
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=3984">ссылка</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. http://www.justlady.ru – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: klimatizacia
Категория: Бизнес
Прочетен: 183194
Постинги: 18
Коментари: 75
Гласове: 1
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930